Lubię piec, a muffinki to ciastka szybkie, proste i niezwykle smaczne.
10 min
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 spore łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
3 jajka
sok i skórka z jednej średniej cytryny
Cytrynowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche, a drugiej mokre. Do składników mokrych dodajemy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny oraz wyciskamy sok. Zawartość miski ze składnikami mokrymi wlewamy do składników suchych i mieszamy. W cieście powinny być grudki. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wlewamy ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i pieczemy ok. 23-25 minut. Należy obserwować stan babeczek. Z podanej porcji wychodzi ok. 24 sztuk. Smacznego ;)
Komentarze