Oryginalny smak muffinek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi takich słodkich babeczek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, albo jedzone przynajmniej tego samego dnia.
Cytrynowe muffinki z cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cytrynę sparz wrzątkiem i wytrzyj papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzyj na tarce skórkę. Przekrój cytrynę i wyciśnij z niej sok. Usuń pestki.
2.2. Do miski wbij jajka, roztrzep. Dodaj śmietanę. Wymieszaj.
3.3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
4.4. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia się wszystkich produktów.
5.5. Na końcu wsyp do ciasta startą skórkę z cytrynu oraz wlej sok i jeszcze chwilę zamieszaj.
6.6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posyp szczyptą cukru trzcinowego.
Komentarze