Cytrynowe pesto z listkami kolendry

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na wyraziste, orientalne i bardzo aromatyczne pesto cytrynowe z listkami świeżej kolendry, orzechami włoskimi i delikatną nutką słodyczy. Pesto w wydaniu słodko - kwaśnym świetnie komponuje się z ryżem.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 drzewko świeżej kolendry
    - skórka otarta z 1 cytryny
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 40 g orzechów włoskich
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki startego sera Cheddar
    - 45 ml oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - świeżo zmielony pieprz
    - sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto

Cytrynowe pesto z listkami kolendry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie prażymy na patelni i studzimy.

    Twardy ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Cytrynę dobrze myjemy, oparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
  • 2. Do rozdrabniacza dodajemy świeże listki kolendry, uprażone orzechy włoskie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera Cheddar, 1 łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę cytrynową, 1 łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu) i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników, ale nie do wytworzenia jednolitej papki.

    Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować