Propozycja na wyraziste, orientalne i bardzo aromatyczne pesto cytrynowe z listkami świeżej kolendry, orzechami włoskimi i delikatną nutką słodyczy. Pesto w wydaniu słodko - kwaśnym świetnie komponuje się z ryżem.
15 min
Składniki:
- 1 drzewko świeżej kolendry
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera Cheddar
- 45 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Cytrynowe pesto z listkami kolendry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie prażymy na patelni i studzimy.
Twardy ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cytrynę dobrze myjemy, oparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
2.Do rozdrabniacza dodajemy świeże listki kolendry, uprażone orzechy włoskie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera Cheddar, 1 łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę cytrynową, 1 łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu) i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników, ale nie do wytworzenia jednolitej papki.
Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze