Cytrynowiec

4.49 (174 ocen)

  • 60 min

Ciasto proste i smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Biszkopt wg mojego przepisu (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-niezawodny-7) wystarczy zrobić z 1/2 porcji podanych składników

    masa:
    1 litr śmietany kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    5 łyżek żelatyny
    1/2 szklanki wody ciepłej
    3 galaretki cytrynowe
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczmy biszkopt, odstawiamy do wystudzenia. Skrapiamy ciasto sokiem z cytryny.
    Masa:
    3 galaretki zrobić według przepisu ( ujmując ok 1 szklanki wody na 3 opakowania)
    Śmietanę miksuje dodając cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę w ciepłej wodzie. Wszystko razem zmiksować i 1/2 porcji masy wykładam na biszkopt wylewam 2/3 prawie stężonej galaretki na to daje drugą część bitej śmietany i na samą górę pozostałą cześć galaretki cytrynowej.

Porady

Żeby nie dopuścić, aby drugą część kremu z bitej śmietany zbytnio zgęstniała i byłby problem w efektownym jej rozprowadzeniu Proponuje zrobić pierwsze połowę porcji bitej śmietany wyłożyć na ciasto zalać galaretką i na spokojnie zrobić drugą porcję bitej śmietany i udekorować resztą galaretki cytrynowej. Widoczne fale na górnej warstwie bitej śmietany zrobiłam wycinając z tektury fale i przejechałam nimi po powierzchni bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować