Cytrynowy krem Lemon Curd

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten krem idealnie nadaje się do różnorakich deserów, ciasteczek a także jako dodatek do mas.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża cytryna
    75 gram cukru
    2 nieduże jajka
    50 gram masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Cytrynowy krem lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę i jajka sparz wrzątkiem, osusz. Z cytryny zetrzyj skórkę i wymieszaj ją z cukrem.
    W misce roztrzep jajka z sokiem z cytryny na jednolity płyn. Następnie połącz obie mieszanki, dodaj masło i podgrzewaj na parze. Ciągle mieszaj, do momentu aż zacznie gęstnieć. Potrwa to od 10 do 20 minut.
    Gorącą masę przelej do zamykanego słoiczka, zostaw go otwartego do czasu, aż masa całkowicie ostygnie.Dopiero wtedy zamknij słoik i włóż do lodówki.

Porady

Lemon Curd zachowuje świeżość do dwóch tygodni .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować