Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi nacinamy nożem i rozkładamy - powinny przypominać otwartą książkę. Mieszamy sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek i chilli. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
2.Bulgur wsypujemy do rondla z grubym dnem, mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez dwie minuty, zestawiamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
3.Kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. W międzyczasie bulgur mieszamy z pokrojonymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.
Bulgur dzielimy na porcję, na każdej porcji układamy po kawałku kurczaka.
Komentarze