Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe danie z kurczaka, bulguru i ciecierzycy. Mało tłuszczu, dużo białka i rewelacyjny smak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 4 sztuki
    - sok z dwóch cytryn: 1 sztuka
    - oliwa: 2 łyżki
    - chilli w płatkach: 1 łyżeczka
    - czosnek: 3 ząbki
    - bulgur: 200 gramów
    - rodzynki: 85 gramów
    - bulion drobiowy: 400 mililitrów
    - zielone oliwki bez pestek: 85 gramów
    - gotowana ciecierzyca: 400 gramów
    - posiekana pietruszka naciowa: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowy kurczak z aromatycznym bulgurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi nacinamy nożem i rozkładamy - powinny przypominać otwartą książkę. Mieszamy sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek i chilli. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
  • 2. Bulgur wsypujemy do rondla z grubym dnem, mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez dwie minuty, zestawiamy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 3. Kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. W międzyczasie bulgur mieszamy z pokrojonymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.

    Bulgur dzielimy na porcję, na każdej porcji układamy po kawałku kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować