cytrynowy kurczak z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sycący obiad w postaci podudzi z kurczaka w pysznym sosie.Źródło: gazetka z ,,Biedronki", przepis J. Kuronia

  • 60 min

Składniki:

  • dla 2 osób:
    2 duże podudzia z kurczaka
    cebula
    papryka czerwona
    200 g pieczarek
    2 żabki czosnku
    sok i skórka otarta z 1 cytryny
    pomidor
    250 ml bulionu
    200ml śmietanki 30%
    suszony tymianek, oregano, sól , pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowy kurczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przyprawiamy solą , pieprzem, tymiankiem ,dodajemy czosnek, polewamy sokiem z cytryny i skórką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki lub plasterki. Kurczaka oczyszczamy z marynaty i smażymy z obu stron, odstawiamy. Na pozostały olej wrzucamy pieczarki, paprykę i cebulę, dolewamy pozostała marynatę. Ponownie dodajemy kurczaka, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem około 30 min. Wlewamy smietankę, dodajemy pomidora, oregano, doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy krótko, az sos troszkę zgęstnieje (możemy go zagęścić mąką rozrobiona w małej ilości wody). Danie podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować