Sycący obiad w postaci podudzi z kurczaka w pysznym sosie.Źródło: gazetka z ,,Biedronki", przepis J. Kuronia
60 min
Składniki:
dla 2 osób:
2 duże podudzia z kurczaka
cebula
papryka czerwona
200 g pieczarek
2 żabki czosnku
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pomidor
250 ml bulionu
200ml śmietanki 30%
suszony tymianek, oregano, sól , pieprz
Cytrynowy kurczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka przyprawiamy solą , pieprzem, tymiankiem ,dodajemy czosnek, polewamy sokiem z cytryny i skórką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki lub plasterki. Kurczaka oczyszczamy z marynaty i smażymy z obu stron, odstawiamy. Na pozostały olej wrzucamy pieczarki, paprykę i cebulę, dolewamy pozostała marynatę. Ponownie dodajemy kurczaka, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem około 30 min. Wlewamy smietankę, dodajemy pomidora, oregano, doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy krótko, az sos troszkę zgęstnieje (możemy go zagęścić mąką rozrobiona w małej ilości wody). Danie podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze