Cytrynowy łosoś na pikantnym puree z dyni

4.49 (201 ocen)

Możemy ciekawie urozmaicić obiad i zamiast ziemniaków podać puree dyniowe. Odpowiednio doprawione smakuje wyśmienicie :)

Składniki:

  • 2 filety z łososia (ok 250 g)
    3 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka sosu tabasco nadająca posmak grillowania
    łyżeczka rozmarynu

    mała dynia (ok.1 kg)
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżeczka sosu tabasco
    łyżka parmezanu
    łyżeczka posiekanej suszonej lub świeżej papryczki chili
    łyżeczka ostrej papryki
    szczypta pieprzu
    sztypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Cytrynowy łosoś na pikantnym puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

    Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.
  • 2. Filety z łososia nacieramy, sokiem z cytryny, tabasco oraz rozmarynem.

    Odstawiamy na czas pieczenia się dyni.
  • 3. Po tym czasie dynię obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

    Doprawiamy go sokiem z cytryny, tabasco, parmezanem oraz przyprawami.
  • 4. Filety z łososia smażymy na rozgrzanej patelni grillowej.

    Przed podaniem możemy jeszcze skropić sosem tabasco.

    Puree przekładamy na talerz a na nim układamy gotową rybę.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Dynia Łosoś Parmezan Tabasco

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować