cytrynowy mus jajeczny z alkoholową nutą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny kremowy deser jajeczny z wyczuwalną nutką alkoholu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 -6 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    skórka otarta z cytryny
    100 ml wódki cytrynowej, użyłam Krupniku

Cytrynowy mus jajeczny z alkoholową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka z dodatkiem skórki i cukru ucieramy na puszystą masę nad kąpielą wodną.
  • 2. Do ubitych żółtek cienkim strumieniem wlewamy alkohol. Ubijamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  • 3. Gotowy krem przekładamy do pucharków. Krem można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzony w lodówce. Ozdabiamy melisą lub miętą. Możemy podać z sezonowymi owocami i bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy