Cytrynowy sernik na zimno z wiśniowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
Ricottę, twaróg i jogurt dokładnie miksujemy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy za pomocą noża ziarenka wanilii. Dodajemy je do masy serowej i miksujemy. Cytrynę dokładnie myjemy ( dobrze jest ją też sparzyć) i ścieramy jej skórkę na bardzo małych oczkach. Dodajemy do masy razem z syropem z agawy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i dodajemy do masy. Miksujemy wszystko na gładką masę.
2. Kruszymy ciastka owsiane i dodajemy do nich 1/4 szklanki wody. Układamy na dnie foremki i zalewamy wszystko masą serową. Nasz sernik wkładamy na 2 godziny do lodówki by stężał.
Sos:
250 g wiśni myjemy i wrzucamy do małego garnuszka razem z wodą i syropem z agawy. Gotujemy sos aż wiśnie zaczną się rozpadać. Całość przecieramy przez sito o małych oczkach.
Teraz zostaje nam już tylko czekać aż sernik stężeje i będziemy mogli polać go wiśniowym sosem. Smacznego :) .
Porady
Możemy zamiast skórki z cytryny dodać skórkę z pomarańczy, albo inne całe owoce.
Komentarze