Czosnkowe bułeczki z parmezanem

4.99 (183 ocen)

  • 2 godz.

Zainspirowałam się pomysłem Laury Vitale.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 8-11 bułeczek:

    15 g drożdży,
    szklanka ciepłego mleka (lub wody),
    2 łyżki masła (miękkiego) plus dodatkowa czubata łyżka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
    jajko w temperaturze pokojowej,
    3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
    łyżeczka soli
    2-3 duże ząbki czosnku,
    ok. 3/4 szklanki startego parmezanu,
    oregano, bazylia, tymianek
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Czosnkowe bułeczki z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn z drożdży: w misce połączyć drożdże, mleko, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, jajko, sól i parmezan (zostawić odrobinę sera do posypania bułeczek przed pieczeniem). Po kilku minutach wyrabiania stopniowo dodawać masło, a w razie gdyby ciasto się kleiło można dodać troszkę mąki. Po 15 minutach wyrabiania, zostawić ciasto pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 8-11 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach około 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Do rondelka włożyć czubatą łyżkę masła i zetrzeć czosnek. Delikatnie podgrzać całość - tylko do rozpuszczenia (czosnek nie ma się smażyć, tylko oddać smak masłu). Bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem z czosnkiem, posypać włoskimi ziołami i startym parmezanem. Piec w 190 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Parmezan Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować