czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad

0 (0 ocen)

obiad jest syty, smaczny...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • MIELONE: łopatka bez kości 50 dag/mielona, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki.........

    SURÓWKA: buraki 1/2 kg, cukier 3/4 łyżeczki, sok z cytryny - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki.............

    DODATKI: cebula 4 średnie, cukier 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg/tłuczone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. obrane ząbki czosnku rozetrzeć z ciut solą w moździerzu na miazgę, mielone z łopatki kupić gotowe lub samemu zmielić na drobnych oczkach maszynki, wyrobić wszystkie składniki bez oleju bardzo dokładnie na kleistą masę
  • etap 2. na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety i odkładać na talerz
  • etap 3. cebulę obrać, przekroić na pół i kroić cienkie plasterki, na tłuszczu po mielonych zeszklić na złoto posypując ciut cukrem
  • etap 4. do zeszklonej cebuli włożyć mielone i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut
  • etap 5. ugotowane buraczki utrzeć na grubszych oczkach tarki, wymieszać z dodatkami i jest pyszna surówka do mielonych z cebulką i potłuczonych ziemniaków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować