Czosnkowe roladki schabowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście szpinaku przebieramy, płuczemy kilkakrotnie i odsączamy z wody. Połowę zalewamy szklanką wrzątku, chwilę parzymy i kiedy liście zmiękną, wyjmujemy, lekko odciskając. Wodę zachowujemy. Resztę liści kroimy w paski.
2.Mięso rozbijamy na dość duże płaty, lekko solimy z obu stron, a następnie każdy płat nacieramy z obu stron przeciśniętym przez praskę czosnkiem (na każdy kawałek mięsa 1 ząbek czosnku). na mięsie rozkładamy sparzone liście szpinaku, zwijamy roladki i spinamy szpilkami do zrazów. Odstawiamy na 20-30 minut.
3.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, obsmażamy roladki ze wszystkich stron i przekładamy je do rondla wraz z tłuszczem, na którym się smażyły. Podlewamy 1/4 szklanki wody z parzenia szpinaku i dusimy 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
4.W drugim rondlu rozgrzewamy pozostałe masło (1 łyżkę), wrzucamy pokrojony szpinak i przeciśnięte przez praskę pozostałe 2 ząbki czosnku. Chwilę dusimy. W pozostałej wodzie z parzenia szpinaku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do podduszonego szpinaku, zagotowujemy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Sos miksujemy krótko blenderem i łączymy z sosem z duszenia roladek. Przyprawiamy solą do smaku.
5.Roladki przekładamy na półmisek, wyjmujemy szpilki. Polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub kopytkami i połówkami pomidorków koktajlowych lub inną surówką.
Komentarze