Czosnkowy filet z indyka

4.49 (168 ocen)

Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam przepis Paulinki przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-wedlina-schab-czosnkowy. Moim udziałem była tylko wymiana schabu na filet indyczy.

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
    3 ząbki czosnku
    150 g soli peklowej
    150 ml przegotowanej wody osłodzonej 1 łyżeczką cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Czosnkowy filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędlinę przygotowałam wg przepisu Paulinki
    przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-wedlina-schab-czosnkowy

    Filet myjemy, osuszamy, wkładamy do miski posypujemy solą nacieramy.Następnie dodajemy osłodzoną wodę i również nacieramy mięso .Filet powinien wsiąknąć wodę , to co pozostanie wylewamy.Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obkładamy filet. Następnie filet owijamy ściśle ściereczką i wstawiamy do lodówki na dwa dni. Filet wraz z ścierką owijamy sznurkiem. Zagotowujemy wodę w garnku, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Wrzucamy filet i parzymy 40-50 min. w 80-85 stopni. Po upływie tego czasu filecik wyjąć, schłodzić , czosnek wyrzucić

Porady

Jeżeli będziemy się stosować do przepisu wykonania wg Paulinki to wędlina wyjdzie nam idealna.Filet jest smaczny , kruchy idealny dla Tych którzy lubią chude wędliny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować