Czarno-biały makaron pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Czarny jak smoła makaron pięknie kontrastuje z aksamitną bielą sosu pieczarkowego. Czarny sezam zamyka całość kompozycji.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 200 gramów
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - biały wytrawny wermut: 0.5 szklanki
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - śmietana: 100 gramów
    - mascarpone: 2 łyżki
    - czarny sezam: 0.5 łyżki
    - makaron czarny spaghetti: 200 gramów
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Czarno-biały makaron pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyj dokładnie i pokrój w plastry.
    W międzyczasie gotuj makaron – powinien być al dente.
    Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego, dodaj pieczarki i smaż ok. 3 min. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię wermut i gotuj kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj śmietanę i mascarpone. Wymieszaj całość, oprósz solą i pieprzem.
  • 2. Na talerzach ułóż czarny makaron, na nim biały sos. Danie posyp czarnym sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy