Bardzo smaczna czekolada z sezamem . Wyborne ciasto, zaskakujący środek.
25 min
Składniki:
NA tortownicę 16 cm.
200 g gorzkiej czekolady ( min . 64%)
50 g masła
2 łyżki kawy Inki
3 łyżki syropu amaretto
100 ml mleka
45 g sezamu
14 cukierków galaretek w czekoladzie
Na spód
178 g ciasteczek oreo
2 łyżki masła ( roztopionego)
1.Ciasteczka oreo z masłem miksujemy i wykładamy spód tortownicy, dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
W saganku nastawiamy wodę , do szklanej lub metalowej miski wkładamy połamaną czekoladę i pozostałe składniki , oprócz cukierków.
Wolno na parze rozpuszczamy czekoladę.
Na spód tortownicy rozkładamy cukierki .
Ostrożnie polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Na wierzch wykładamy krakersy.
Wszystko wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika na kilka godzin.
Porady
Do ciasteczek oreo , można dodać 1 łyżeczkę masła , troszkę się kruszą.
Komentarze