Cały obiad w jednym garnku? Czemu nie? Wystarczy trochę warzyw, mielonego mięsa i fasolka o wdzięcznej nazwie wspięga wężowata lub, jeśli ktoś woli, fasolka czarne oczko. Idealne danie dla jesiennych głodomorów :)
Składniki:
SKŁADNIKI:
40 dag konserwowej fasolki czarne oczko
1 marchewka
1 cebula
1/2 dużej czerwonej papryki
1 średnia cukinia
2 łyżki oleju
2 łyżki słodkiej papryki w płatkach
majeranek
cząber
mielony kminek
sól
świeżo zmielony pieprz
KLOPSIKI:
25 dag mielonego z indyka
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej
cząber
czosnek granulowany
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Fasola czarne oczko z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso bardzo dokładnie wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Z masy, zwilżając dłonie zimną wodą, utoczyć kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego, obtoczyć je w mące i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Klopsiki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
2.Marchew, cebulę i czosnek obrać.
Marchew, paprykę i cukinię umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i białe włókna.
Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
3.Fasolę osączyć z zalewy.
4.W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dołożyć czosnek.
Co 2-3 minuty dodawać kolejno: marchewkę, paprykę i cukinię.
Podlać wodą, dodać paprykę w płatkach, majeranek, cząber, kminek, sól i pieprz.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Dodać osączoną fasolę, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Na koniec dodać klopsiki i razem gotować wszystko kilka minut, aż smaki się połączą.
Komentarze