Czarne spaghetti z sosem śmietanowym

4.49 (195 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

A w sosie kawałki kurczaka, pieczarki, natka pietruszki...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAKARON::
    - czarne spaghetti: 300 gramów
    MIĘSO DO SOSU::
    - filet z piersi kurczaka: 40 dekagramów
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz ziołowy: 1 łyżka
    SOS::
    - cebula (+ olej rzepakowy do smażenia): 1 sztuka
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - kwaśna śmietana 18%: 330 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - świeżo mielony pieprz: 1 szczypta
    - chili: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    DODATKOWO::
    - mak: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czarne spaghetti z sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet pokroić w paski. dodać olej, sól i pieprz ziołowy. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Spaghetti ugotować al dente.
  • 3. Mięso podsmażyć.
  • 4. Do mięsa dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć przez chwilę, pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli i mięsa. Do podduszonych pieczarek dodać śmietanę, sól, pieprz i chili. Wymieszać. Na końcu dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać.
  • 5. Makaron ułożyć porcjami na talerzach, rozłożyć sos, posypać makiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Natka pietruszki Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować