"Czarny las" z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto powiedział że muszą być wiśnie ;)Ciasto delikatne i puszyste z delikatnym posmakiem piernika.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - Szczypta soli: 1 sztuka
    - kakao: 3 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - przyprawa do piernika: 2.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2.5 łyżeczki
    - spirytus/wódka: 50 mililitrów

    - truskawki: 0.5 kilograma
    - czekolada: 1 sztuka
    - śmietana 36%: 1 litr
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - śmietan fix: 2 sztuki
    - margaryna: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

"czarny las" z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Czarny las" z truskawkami 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Przestudzone przeciąć na dwa blaty i skropić wódką.
  • "Czarny las" z truskawkami 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix'y. W osobnej miseczce zmiksować margarynę, a następnie dodawać masę ciągle miksując. Masę umieścić na ok 30 min w lodówce. Truskawki pokroić w plasterki.
    Jeden blat biszkopta posmarować połową masy i ułożyć na nim truskawki, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Nałożyć drugą część masy. Udekorować startą na małych oczkach czekoladą. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować