Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz

4.48 (174 ocen)

  • 20 min

Duszona wołowina z pomidorami i ziołami. Ważne jest tylko by danie było pikantne.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
    3 średnie cebule
    300-400 g pomidorów (ja użyłam z puszki)
    3-4 ząbki czosnku
    50 g natki kolendry
    50 g natki bazylii
    1 łyżeczka cząbru lub 3-4 gałązki świeżego
    1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
    2 strączki ostrej czerwonej papryki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebulę również drobno siekamy. Wołowinę i cebulę mieszamy ze sobą, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy na jak najmniejszym ogniu, w do połowy przykrytym garnku. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, aby mięso się nie przypaliło. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ja użyłam takich z puszki, więc obieranie ich mi odpadło. Do miękkiego mięsa dodajemy pokrojone pomidory, ząbki czosnku pokrojone na plasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w krążki, bazylię i kolendrę drobno posiekane oraz zmielone ziarna kolendry. Całość mieszamy i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia i przykryty odstawiamy na 30 minut. Czaszuszuli podajemy gorące i obficie posypane natką kolendry. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować