Czebureki z mięsem

4.49 (180 ocen)

  • 60 min

kresowe danie

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    25 dag twarogu
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka spirytusu lub octu
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki sody

    ok. 450 g mięsa mielonego
    pół szklanki kefiru
    2 cebule
    garść posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    pieprz ziołowy staropolski

    olej do smażenia



Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czebureki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto.

    Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać.
    Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta.
    Czebureki smażyć w głębokim oleju.
    Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować