Czekoladowa tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi.
Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu ją odwracamy),wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Upieczony biszkopt studzimy a następnie odwracamy do góry dnem, tak aby wgłębienie było na górze.
masa mascarpone:
Serek miksujemy z cukrem. Nakładamy go na biszkopt w miejscu wgłębienia.
wierzch:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, studzimy i polewamy po wierzchu tarty. Brzegi dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Komentarze