Czekoladowa tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekoladowa tarta z truskawkami

  • 60 min

Składniki:

  • (forma do tarty 24 cm)

    ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    krem mascarpone:
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    czekoladowy wierzch:
    100 g czekolady gorzkiej
    3 łyżki mleka
    kilka truskawek i listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowa tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
    Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi.
    Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu ją odwracamy),wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
    Upieczony biszkopt studzimy a następnie odwracamy do góry dnem, tak aby wgłębienie było na górze.
    masa mascarpone:
    Serek miksujemy z cukrem. Nakładamy go na biszkopt w miejscu wgłębienia.
    wierzch:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, studzimy i polewamy po wierzchu tarty. Brzegi dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować