Czekoladowa tarta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewam, dodaję masło i cukier. Siekam nożem tak długo, aż masło będzie w kawałeczkach. Następnie dodaję żółtka i kakao – całość szybko zagniatam w zwarte ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta długo. Im krócej tym lepiej.
Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuję wielkościowo troszkę większą od formy.
Wykładam formę, gdyby coś się pokruszyło to ciasto kruche jest tak fajne, że zawsze możemy je posklejać ;)
Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową a na to wysypuję coś ciężkiego, np. fasolę, groch lub kaszę (by ciasto nie urosło a miało fajny równy kształt). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, góra dół na 15 – 20 min, po tym czasie ściągam folię z fasolą i piekę kolejne 5 – 10 min.
Masa:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę.
Kremówkę chwilkę ubijam, dodaję śmietan fixy – dalej ubijam. Dodaję czekoladę i kakao, mieszam do połączenia się składników.
Masę wykładam na ostudzony spód, na masę układam wydrylowane wiśnie.
Wkładam do lodówki, by masa troszkę stężała.
Nie trzymam ciasta długo w lodówce – pod wpływem zimna ciasto kruche robi się bardzo twarde.
Komentarze