Przepis pochodzi z książki "Zapiekanki" (Dr. Oetker), do podstawowych składników dodałam czekoladę oraz owoce, migdały zastąpiłam orzechami.
40 min
Składniki:
Na 2 porcje:
4 jajka
75 g cukru (u mnie brązowy)
25 g kakao
75 g zmielonych i obranych migdałów (100 g orzechów)
2 łyżki bułki tartej
1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
Jabłko
Pomarańcza
Łyżeczka masła
Szczypta proszku do pieczenia
Czekoladowa zapiekanka "konstancja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obieramy, kroimy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2.Żółtka ucieramy z cukrem i delikatnie łączymy z pianą z białek. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy.
3.Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do zapiekania. Układamy kawałki czekolady oraz owoce, posypujemy bułką tartą i zapiekamy 25 - 30 min w 180 st.C (do uzyskania suchego patyczka)
Komentarze