Czekoladowa zapiekanka "Konstancja"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis pochodzi z książki "Zapiekanki" (Dr. Oetker), do podstawowych składników dodałam czekoladę oraz owoce, migdały zastąpiłam orzechami.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    4 jajka
    75 g cukru (u mnie brązowy)
    25 g kakao
    75 g zmielonych i obranych migdałów (100 g orzechów)
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
    Jabłko
    Pomarańcza
    Łyżeczka masła
    Szczypta proszku do pieczenia

Czekoladowa zapiekanka "konstancja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obieramy, kroimy. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i delikatnie łączymy z pianą z białek. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy.
  • 3. Masę przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do zapiekania. Układamy kawałki czekolady oraz owoce, posypujemy bułką tartą i zapiekamy 25 - 30 min w 180 st.C (do uzyskania suchego patyczka)

Komentarze

Podobne przepisy