Czekoladowa jubilatka

4.49 (180 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne, bardzo czekoladowe

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    235 g cukru
    160 g mąki pszennej
    80 g mąki ziemniaczanej
    20 g ciemnego kakao
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    duża szczypta soli

    Mus śliwkowy:
    1 kg śliwek ( u mnie mrożone)
    2 łyżki cukru
    szczypta cynamonu
    2 galaretki wiśniowe

    Krem:
    Masa kajmakowa kakaowa 460 g
    200 g masła
    1 czekolada gorzka
    łyżka spirytusu

    Masa śmietanowa:
    0.5l śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka cukru pudru

    Poncz:
    3/4 szkl wody
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki cukru
    1 łyżka dżemu śliwkowego
    1 - 2 łyżki spirytusu

    1 podwójne opakowanie Petit Beurre kakaowe

    Forma: 24X36
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Czekoladowa jubilatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodawać cukier a następnie żółtka. Sypkie produkty połączyć i razem przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 35 - 40 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
  • Mus śliwkowy 2. Mus: Śliwki rozgotować z cukrem, dodać cynamon i galaretki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gdyby były widoczne skórki to przetrzeć przez sitko.
  • Krem 3. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić 3 kostki do dekoracji)
    Ciepłą czekoladę wymieszać z masą kajmakową. Masło utrzeć i miksując dodawać kajmak z czekoladą. Pod koniec dodać alkohol.
  • Masa śmietanowa 4. Masa śmietanowa: Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do schłodzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać zimną, ale płynną galaretkę. Dokładne zmiksować.
  • Poncz 5. Poncz: Wodę z cukrem i dżemem zagotować. Po schłodzeniu dodać sok z cytryny i alkohol.
  • Przełożenie ciasta 6. Formę w której był pieczony biszkopt wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Włożyć jedną część biszkopta. Nasączyć mniej niż połową ponczu i wyłożyć krem z kajmakiem ( zostawić czubatą łyżkę do posmarowania góry ciasta). Na masę położyć obok siebie herbatniki i lekko posmarować pędzelkiem umoczonym w ponczu.
  • Przełożenie ciasta 7. Wyłożyć mus śliwkowy i znowu ułożyć herbatniki.Posmarować ponczem.
  • Przełożenie ciasta 8. Wyłożyć masę śmietanową, a na wierzch biszkopt nasączony resztą ponczu.
  • Gotowe, smacznego 9. Górę posmarować odłożonym kremem i posypać startą czekoladą.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Dodatek alkoholu można pominąć. Masę śmietanową przygotować, gdy mus śliwkowy będzie już wyłożony na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować