Mocno czekoladowy i wyrazisty deser. Idealny jako zwieńczenie uroczystej kolacji. Prosty a zarazem niebanalny! A w końcu nie od dziś wiadomo, że czekolada jest świetnym afrodyzjakiem...
5 godz.
Składniki:
Składniki na 3 kokilki o śr. 9 cm lub 5 filiżanek do espresso:
•3 łyżeczki żelatyny w proszku
•250 ml śmietanki kremówki
•250 ml mleka 3,2 %
•3 łyżki cukru
•100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
•miąższ z jednej laski wanilii
•skórka otarta z jednej pomarańczy
•konfitura wiśniowa
Czekoladowa panna cotta pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i mleko, dodać cukier puder, miąższ z wanilii i otartą skórkę z pomarańczy . Mieszając podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści. Połamaną czekoladę dodawać kawałek po kawałku do ciepłej masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladowy krem rozlać do foremek i wstawić na około 5 godzin do lodówki.
2.Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody
Foremki z panna cottą wstawić na 10 sekund do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a foremką i delikatnie poruszyć nożem. Ostrożnie wyłożyć na płaskie talerzyki. Przed podaniem można udekorować np. konfiturą wiśniową.
Komentarze