Czekoladowa panna cotta pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Mocno czekoladowy i wyrazisty deser. Idealny jako zwieńczenie uroczystej kolacji. Prosty a zarazem niebanalny! A w końcu nie od dziś wiadomo, że czekolada jest świetnym afrodyzjakiem...

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3 kokilki o śr. 9 cm lub 5 filiżanek do espresso:

    •3 łyżeczki żelatyny w proszku
    •250 ml śmietanki kremówki
    •250 ml mleka 3,2 %
    •3 łyżki cukru
    •100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
    •miąższ z jednej laski wanilii
    •skórka otarta z jednej pomarańczy
    •konfitura wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Panna cotta

Czekoladowa panna cotta pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa panna cotta 1. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i mleko, dodać cukier puder, miąższ z wanilii i otartą skórkę z pomarańczy . Mieszając podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści. Połamaną czekoladę dodawać kawałek po kawałku do ciepłej masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladowy krem rozlać do foremek i wstawić na około 5 godzin do lodówki.
  • Czekoladowa panna cotta 2. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody
    Foremki z panna cottą wstawić na 10 sekund do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a foremką i delikatnie poruszyć nożem. Ostrożnie wyłożyć na płaskie talerzyki. Przed podaniem można udekorować np. konfiturą wiśniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować