fruzelina:
300g wisni swierzych lub mrozonych
pol szklanki cukru
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie lub soku z wisni
1,5 lyzeczki zelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilosci wrzatku
Czekoladowa pavlova z fruzelina wisniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.bialak ubic na sztywna piane, dodawac po lyzce cukru, wmiksowac kakao, dodac czekolade oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszac. wylozyc na papier do pieczenia tworzac okrag nie wiekszy niz 22cm, wstawic do nagrzanego piekarnika 180 i natychmiast skrecic temperature do 150, piec 1h i 15min, studzic w uchylonym piekarniku
2.wisnie wymieszac z cukrem i podgrzewac, po rozpuszczeniu cukru dodac make i sok z cytryny. do goracych wisni dodac zelatyne i mieszac do rozpuszczenia zeby nie powstaly grudki, fruzeline schlodzic w lodowce do zgestnienia
3.smietanke ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodac cukier
na wystudzona pavlowa wylozyc bita snietane oraz fruzeline, mozna udekorowac czekolada
Porady
do bitej smietany mozna wogole nie dodawac cukru zwazywszy ze jest go duzo w pavlovej, zamiast fruzeliny mozna uzyc swiezych sezonowych owocow lub kupic gotowa fruzeline
Komentarze