czekoladowa pavlova z fruzelina wisniowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

niesamowicie pyszny deser

  • 2 godz.

Składniki:

  • pavlowa:
    6 bialek
    300g cukru pudru
    3-4 lyzki kakao
    50g posiekanej gorzkiej czekolady
    1 lyzka soku z cytryny

    smietana:
    400-500ml smietanki kremowki
    1-2 lyzki cukru pudru

    fruzelina:
    300g wisni swierzych lub mrozonych
    pol szklanki cukru
    1 lyzka soku z cytryny
    1 lyzeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie lub soku z wisni
    1,5 lyzeczki zelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilosci wrzatku

    ewentualnie czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Pavlova

Czekoladowa pavlova z fruzelina wisniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bialak ubic na sztywna piane, dodawac po lyzce cukru, wmiksowac kakao, dodac czekolade oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszac. wylozyc na papier do pieczenia tworzac okrag nie wiekszy niz 22cm, wstawic do nagrzanego piekarnika 180 i natychmiast skrecic temperature do 150, piec 1h i 15min, studzic w uchylonym piekarniku
  • 2. wisnie wymieszac z cukrem i podgrzewac, po rozpuszczeniu cukru dodac make i sok z cytryny. do goracych wisni dodac zelatyne i mieszac do rozpuszczenia zeby nie powstaly grudki, fruzeline schlodzic w lodowce do zgestnienia
  • 3. smietanke ubic na sztywno, pod koniec ubijania dodac cukier
    na wystudzona pavlowa wylozyc bita snietane oraz fruzeline, mozna udekorowac czekolada

Porady

do bitej smietany mozna wogole nie dodawac cukru zwazywszy ze jest go duzo w pavlovej, zamiast fruzeliny mozna uzyc swiezych sezonowych owocow lub kupic gotowa fruzeline

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować