Ciasto czekoladowa pokusa

0 (0 ocen)

czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem, prażony słonecznik i dżem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • Ciasto: blacha 24x36 cm
    5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    KREM:
    1 budyń waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1 masło
    2 łyżki kakao
    2 łyżki spirytusu
    Prażony słonecznik:
    100 g słonecznika,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy resztę połączonych suchych składników. Przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy na 2 blaty. Blaty ciasta smarujemy dżemem z jednej strony.
  • 2. Krem: Na mleku i cukrze gotujemy budyń, studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń, kakao oraz spirytus.
  • 3. Prażony słonecznik: rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy aż słonecznik uzyska złoty kolor. Studzimy, połowę dodajemy do kremu.
  • 4. Krem (1/3 zostawiamy) rozsmarowujemy na biszkopcie uprzednio posmarowanym dżemem, układamy drugi biszkopt stroną posmarowaną dżemem. Wierzch biszkoptu smarujemy pozostałym kremem, posypujemy resztą słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować