Czekoladowa roladka z mascarpone i pure z mango

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny deser dla ukochanej kobiety

  • 60 min

Składniki:

  • - dobrej jakości czekolada mleczna
    - pół szklanki mleka
    - łyżeczka żelatyny
    - żółtko
    - cukier puder
    - 250g sereka mascarpone
    - dojrzałe mango
    - mała łyżeczka soku z limonki
    - borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa roladka z mascarpone i pure z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku (najlepiej w misce na parze), dodaj rozdrobnioną czekoladę do rozpuszczenia. Rozpuszczoną masę wylej cienką warstwą na wyłożoną folią spożywczą, wąską blaszkę i odłóż w zimne miejsce do związania. Utrzyj jedno żółtko z łyżką cukru pudru. Gdy żółtko zrobi się puszyste o jasnym kolorze, dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie łyżeczka. Tak gotową masę zawiń w zastygniętą czekoladę. Podaj na blędowanym dojrzałym mango doprawionym odrobiną soku z limonki i cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem są borówki.

Porady

Po zastygnięciu czekolady wyjmij ją razem z folią i połóż na blacie, po czym przykryj górę drugą folią spożywczą i odwróć górę na dół, zdejmij folię z góry. Wykładaj masę mascarpone szprycą lub rękawem, po zwinięciu jednej rolki odcinaj nożem i zwijaj następne. Folia spod spodu pomoże Ci zwijać rulony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować