Czekoladowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy wszystkie suche składniki ciasta i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i jogurt naturalny łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy (tortownica o średnicy 28cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.
2.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3.Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną.
4.Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym. Na wierzch smarujemy konfiturą z wiśni i polewamy gotową polewą mleczną.
Komentarze