Czekoladowa rozkosz

4.5 (191 ocen)

Ciasto które rozpływa się w ustach, coś cudownego. Można je jeść i jeść - mniam!

Składniki:

  • Ciasto:
    260g mąki
    50g kakao
    480g cukru
    160ml wody
    8 łyżeczek oleju
    4 jajka
    120ml jogurtu naturalnego
    220g masła
    220g czekolady deserowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Krem czekoladowy:
    500g śmietany 36%
    250g czekolady mlecznej lub jedna czekolada mleczna a druga deserowa

    Składniki dodatkowe:
    konfitura z wiśni
    gotowa polewa mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki ciasta i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i jogurt naturalny łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy (tortownica o średnicy 28cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.
  • 2. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną.
  • 4. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym. Na wierzch smarujemy konfiturą z wiśni i polewamy gotową polewą mleczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować