CZEKOLADOWA SZARLOTKA

4.98 (185 ocen)

  • 25 min

To ciasto idealnie wpasowuje się w gusta smakowe mojego męża. Jest wniebowzięty kiedy wykładam na stół blachę z czekoladową szarlotką.

  • 25 min

Składniki:

  • - 4 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 4 kopiaste łyżki kakao
    - 4 żółtka
    - 250 g margaryny
    - 100 g masła
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
    - 2 budynie waniliowe
    - 750 ml mleka
    - 3 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.98 (185 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Czekoladowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić na kawałki i włożyć do miski. Zagniatać wszystko aż do połączenia składników. Wówczas dodawać po 1 żółtku, cały czas zagniatając aż do uzyskania jednolitego i spójnego ciasta. Uformować wałek, odciąć 2/3 długości i wylepić masą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kaszą manną. Schować od razu do lodówki. Pozostałą mniejszą część schować do zamrażalnika.
  • 2. Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (dodać cukier zgodnie z informacją na opakowaniu). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, następnie wyłożyć gorący budyń. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce, tworząc wierzch ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut.

Porady

Ja zawsze ciasto wyrabiam poprzedniego dnia wieczorem i chowam na noc do lodówki. Wtedy mam pewność, że jest dobrze schłodzone i na pewno ładnie wyrośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować