Czekoladowe trufle

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni spędzam sporo czasu. Bardzo lubię nowości.

Składniki:

  • ● mleczna czekolada
    ● deserowa czekolada
    ● 3-4 łyżki śmietanki 30-proc.
    ● 10 łyżek wiórków kokosowych
    ● 1-3 krople olejku rumowego

Czekoladowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę wiórków kokosowych
    wsypujemy na patelnię
    i prażymy bez tłuszczu na
    małym ogniu, uważając, by
    nie zbrązowiały. Czekolady
    dzielimy na mniejsze kawałki,
    wkładamy do garnka i roztapiamy na małym ogniu lub
    w kąpieli wodnej.
  • 2. Do czekolad dodajemy
    śmietankę, uprażone wiórki
    i olejek. Mieszamy.
  • 3. Masę czekoladową chłodzimy
    ok. 2 godzin. Formujemy
    niewielkie kulki i obtaczamy
    w pozostałych wiórkach.
    Ponownie schładzamy.

Porady

Czekoladę najlepiej roztopić w kąpieli wodnej. Zamiast czekolady deserowej można użyć gorzkiej. Do masy warto też dodać 2-3 łyżki zmielonych orzechów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy