Czekoladowe tulipany

5 (157 ocen)

Sposób robienia tulipanów z czekolady podpatrzyłam kiedyś w internecie. Postanowiłam spróbować i chyba się udało?

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
    1/2 tabliczki białej czekolady
    200 ml śmietanki 30%

    Dodatkowo będą potrzebne:
    filiżanki o zaokrąglonym kształcie
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Czekoladowe tulipany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tulipany z czekolady 1. Dzień przed robieniem tulipanów: 2-3 filiżanki napełnić wodą i wstawić do zamrażalnika. Na drugi dzień wyciągnąć lód i ciasno obwinąć folią.
  • Tulipany z czekolady 2. Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Białą czekoladę wylać na gorzką tworząc paski.
  • Tulipany z czekolady 3. Trzymając za koniec folii zanurzamy ją w czekoladzie z czterech stron tworząc w ten sposób płatki tulipana. Lód spowoduje, że czekolada prawie natychmiast zastygnie.
  • Tulipany z czekolady 4. Delikatnie wyjąć lód i usunąć folię z płatków czekolady. Odstawić do lodówki.
  • 5. Krem: Śmietanę ubić dodać resztę czekolady i wymieszać. Napełnić nasze czekoladowe tulipany, ozdobić. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować