Czekoladowe tulipany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed robieniem tulipanów: 2-3 filiżanki napełnić wodą i wstawić do zamrażalnika. Na drugi dzień wyciągnąć lód i ciasno obwinąć folią.
2.Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Białą czekoladę wylać na gorzką tworząc paski.
3.Trzymając za koniec folii zanurzamy ją w czekoladzie z czterech stron tworząc w ten sposób płatki tulipana. Lód spowoduje, że czekolada prawie natychmiast zastygnie.
4.Delikatnie wyjąć lód i usunąć folię z płatków czekolady. Odstawić do lodówki.
5.Krem: Śmietanę ubić dodać resztę czekolady i wymieszać. Napełnić nasze czekoladowe tulipany, ozdobić. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.
Komentarze