Czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: 1/2 szkl. wody zagotowujemy
z kakao, cukrem
i margaryną. Studzimy. Miksujemy
z mąką, żółtkami i proszkiem. Następnie mieszamy
z ubitymi białkami. Ciasto wlewamy
do formy (40 x 25 cm),
wykładamy osączone wiśnie
(sok zachowujemy). Pieczemy 50 minut w 170 °C. Studzimy,
przekrawamy na 2 placki. Nasączamy
sokiem z wiśni.
2.Krem: śmietankę ubijamy,
mieszamy z cukrem, osączonymi
wiśniami i startą czekoladą.
Przekładamy placki.
3.Gorzką czekoladę rozpuszczamy
w kąpieli wodnej. Lekko
studzimy, polewamy ciasto.
Posypujemy orzechami. Za
pomocą szprycy robimy kleksy
z bitej śmietany. Dekorujemy
wiśniami.
Porady
W wersji dla dorosłych można użyć wiśni z nalewki.
Komentarze