Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Pyszny aksamitny krem jagodowy i mocno czekoladowe babeczki

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto na 6 sztuk

    3 jaja
    pół szklanki drobnego cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 łyżki kakao
    ziarenka z 1 laski wanilii
    szczypta soli
    3/4 szklanki mąki przesianej

    opakowanie serka mascarpone
    2 czubate łyżki mrożonych jagód
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Czekoladowe babeczki z jagodowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem i z ziarenkami wanilii. Do żółtek i cukru dodawaj powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek. Przelej ciasto po równo do foremki na muffiny. Wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( ja robię dziurkę drylownicą do wycinania gniazd z jabłek).
    Jagody podgrzej aby puściły sok, wystudź. Do wystudzonych dodaj serek mascarpone i cukier zbledniej.

    Nadziewaj babeczki

Porady

Jeśli nie lubisz ziarenek z jagód i skórek - wcześniej przecedź je przez geste sito eliminując skórki i pestki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować