Czekoladowe babeczki a'la Bounty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Puszyste i wilgotne babeczki inspirowane smakiem batonika.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki suche:

    - 2,5 szkl. mąki
    - 0,5 szkl. cukru
    - łyżka gorzkiego kakao
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżeczka sody
    - szczypta soli

    Składniki mokre:

    - 1 jajko
    - 3/4 szkl. mleka
    - 100 ml oleju
    - 50 ml malibu

    Nadzienie (można pominąć):
    - budyń śmietankowy lub waniliowy

    Polewa:
    - 1 łyżka gorzkiego kakao
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mleka

    + wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe babeczki a'la bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszej ilości mleka (400 ml). Odstawiamy, żeby przestygł.
  • 2. W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Następnie wsypujemy suche do mokrych i szybko, niedokładnie mieszamy.
  • 3. Do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek nakładamy po pół łyżki masy, następnie nakładamy na środek każdej łyżeczkę budyniu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
  • 4. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 3 - 5 minutach, kiedy babeczki ładnie wyrosną zmniejszamy temperaturę do 170 stopni.
  • 5. Kiedy przestygną polewamy je polewą. Aby ją przygotować mieszamy w garnuszku na bardzo małym ogniu wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  • 6. Posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki, żeby polewa zastygła.

Porady

Babeczki będą jeszcze lepsze, jeżeli przygotujemy podwójną porcję polewy. Smakują świetnie zarówno z nadzieniem z budyniu, jak i bez niego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować