Czekoladowe babeczki biszkoptowe z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Odkładamy mikser, bo już nie będzie nam potrzebny. Do masy białkowej delikatnie wmieszać rózgą lub trzepaczką po jednym żółtku. Wszystkie sypkie składniki (mąka, budyń, proszek do pieczenia i kakao) wymieszać razem i przesiać do jajek. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Foremki do muffinek wysmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Napełniać foremki do ¾ wysokości. Piec około 17 min w temp. 175 °C.
Po lekkim (lub całkowitym) wystudzeniu wyjąć ciastka z foremek i ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
Nasączenie:
Zagotować sok wyciśnięty z pomarańczy z wodą i cukrem. Nasączyć babeczki.
Polewa czekoladowa:
Do garnka wlać mleko, pokrojoną czekoladę i miód. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Polać nasączone babeczki i włożyć do lodówki, aby masa zastygła.
Krem pomarańczowy:
Wszystkie składniki oprócz śmietany wymieszać mikserem (na najmniejszych obrotach). Śmietanę ubić oddzielnie i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Babeczki wyjąć z lodówki i udekorować kremem.
Komentarze