Czekoladowe babeczki biszkoptowe z kremem pomarańczowym

4.5 (167 ocen)

  • 45 min

Pyszne, lekkie babeczki. Na wyjątkowe okazje.

  • 45 min

Składniki:

  • Foremki na muffinki - 16 szt.

    Ciasto:
    4 jajka
    75 g mąki
    75 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5 budyniu czekoladowego (cały ma 40 g)
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nasączenie:
    sok z 2 pomarańczy
    2 łyżki cukru
    3 łyżki wody

    Polewa czekoladowa:
    2 tabliczki deserowej czekolady
    6 łyżek mleka
    2 łyżki miodu

    Krem pomarańczowy:
    250 g serka mascarpone
    125 g serka Philadelphia
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 łyżka startej skórki pomarańczowej
    1 łyżka soku pomarańczowego
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    200 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe babeczki biszkoptowe z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Odkładamy mikser, bo już nie będzie nam potrzebny. Do masy białkowej delikatnie wmieszać rózgą lub trzepaczką po jednym żółtku. Wszystkie sypkie składniki (mąka, budyń, proszek do pieczenia i kakao) wymieszać razem i przesiać do jajek. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Foremki do muffinek wysmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Napełniać foremki do ¾ wysokości. Piec około 17 min w temp. 175 °C.
    Po lekkim (lub całkowitym) wystudzeniu wyjąć ciastka z foremek i ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.

    Nasączenie:
    Zagotować sok wyciśnięty z pomarańczy z wodą i cukrem. Nasączyć babeczki.

    Polewa czekoladowa:
    Do garnka wlać mleko, pokrojoną czekoladę i miód. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Polać nasączone babeczki i włożyć do lodówki, aby masa zastygła.

    Krem pomarańczowy:
    Wszystkie składniki oprócz śmietany wymieszać mikserem (na najmniejszych obrotach). Śmietanę ubić oddzielnie i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Babeczki wyjąć z lodówki i udekorować kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować