Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam). Ciasto niecodzienne, czekoladowe na drożdżach z truskawkami i kruszonką. Bardzo dobre!!! Polecam.
Składniki:
Ciasto:
500 g. mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki kakao
130 g. cukru
20 g. suchych drożdży
2 duże jajka
100 g. rozpuszczonego, ciepłego masła
310 ml mleka ciepłego
100 g. czekolady gorzkiej, posiekanej
100 g. czekolady mlecznej, posiekanej
500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Kruszonka:
150 g. masła
150 g. cukru
110 g. mąki pszennej
2 łyżki kakao
Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać resztę składników i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, włożyć do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać truskawki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Kruszonka: Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą rękami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Posypać nią ciasto. Piec w 180st.C około 40 minut. Wyjąć z piekarnika o ostudzić. Smacznego!
Komentarze