Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam). Ciasto niecodzienne, czekoladowe na drożdżach z truskawkami i kruszonką. Bardzo dobre!!! Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g. mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    130 g. cukru
    20 g. suchych drożdży
    2 duże jajka
    100 g. rozpuszczonego, ciepłego masła
    310 ml mleka ciepłego
    100 g. czekolady gorzkiej, posiekanej
    100 g. czekolady mlecznej, posiekanej
    500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

    Kruszonka:
    150 g. masła
    150 g. cukru
    110 g. mąki pszennej
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać resztę składników i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, włożyć do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać truskawki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą rękami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Posypać nią ciasto. Piec w 180st.C około 40 minut. Wyjąć z piekarnika o ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować