Czekoladowe ciasto z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, oraz 2 łyżki kakao, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier trzcinowy i ubić na sztywno. 2/3 kostki margaryny Kasia rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, cały czas miksując wlać rozpuszczoną margarynę, Następnie dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie wymieszać robotem. Kwadratową tortownicę posmarować margaryną, obsypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 30 minut.
2.Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i na gorące ciasto wylać gorący krem budyniowy z ananasami przygotowany w następujący sposób: Zlać do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodać 1 łyżkę cukru, zagotować. Wlać opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotować, wsypać do kremu 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, wymieszać i gorący krem wylać na ciasto.
3.Na gorącym kremie ułożyć ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ułożyć ostrożnie przekrojone mniejsze kawałki. Na ciastka wylać polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób: Do rondelka włożyć 1/3 kostki margaryny Kasia, wsypać 4 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i zagotować, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści,
4.gorącą polewą polać wierzch naszego ciasta i obsypać pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.
Komentarze