Czekoladowe ciasto z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Pojedynczo dodawać jajka ciągle miksując.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao - zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Ostatni etap to dodanie buraków i roztopionej czekolady, zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Ciasto piec w temp. 180 st.C. przez 40 minut - patyczek po wbiciu powinien być suchy.
Kiedy ciasto jest wystudzone można przygotować lukier: cukier puder rozmieszać z sokiem cytryny( konsystencja powinna być lekko lejąca), dodać barwnik (lub można dać wodę w której gotowały się buraki, lukier będzie wtedy fioletowy) i wymieszać.
Ciasto odwracam do góry nogami (by mieć płaską powierzchnią na górze) i wylać lukier, ozdobić posypkami.
Komentarze