Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

4.5 (170 ocen)

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto, w którym słodycz masy budyniowej i kajmaku przełamuje smak śliwkowych powideł. Niebo w gębie ;)

Składniki:

  • Ciasto:

    250g margaryny
    3/4 szkl cukru zwykłego
    6 łyżek kakao
    6 łyżek mleka
    6 jajek
    32g cukru waniliowego
    2 i 1/4 szkl mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    750ml mleka
    2 budynie waniliowe
    16g cukru waniliowego
    1/2 szkl cukru zwykłego
    2 żółtka
    3/4 kostki masła 82%

    Dodatkowo:

    280g powideł śliwkowych
    300g gotowej masy krówkowej
    6 - 7 orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie do ciasta piany z białek 1. Ciasto: margarynę, cukier zwykły, kakao i mleko podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia, stale mieszając, następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem waniliowym ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę i dodajemy do ostudzonej masy kakaowej wraz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Z 6 białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość łyżką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 30x20cm. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 35 - 40 min.
  • 2. Masa budyniowa: z 750ml mleka odlewamy szklankę i rozprowadzamy w niej budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy cukry i mieszamy, by się rozpuściły, po czym dodajemy budyniową mieszankę i jeszcze chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Masę studzimy. Ucieramy miękkie masło do białości, następnie dodajemy do niego porcjami budyń i dalej ucieramy całość do gładkości.
  • 3. Zimne ciasto kroimy wzdłuż na 2 blaty, jeden smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy masą budyniową, przykrywamy 2 blatem, dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa budyniowa Masa krówkowa Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z masą budyniową

To może cię zainteresować