Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę, cukier zwykły, kakao i mleko podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia, stale mieszając, następnie studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem waniliowym ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę i dodajemy do ostudzonej masy kakaowej wraz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Z 6 białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość łyżką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 30x20cm. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 35 - 40 min.
2.Masa budyniowa: z 750ml mleka odlewamy szklankę i rozprowadzamy w niej budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy cukry i mieszamy, by się rozpuściły, po czym dodajemy budyniową mieszankę i jeszcze chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Masę studzimy. Ucieramy miękkie masło do białości, następnie dodajemy do niego porcjami budyń i dalej ucieramy całość do gładkości.
3.Zimne ciasto kroimy wzdłuż na 2 blaty, jeden smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy masą budyniową, przykrywamy 2 blatem, dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze