Uwielbiam czekoladę, ale te ciasto to prawdziwy raj dla podniebienia :)
Składniki:
Składniki na około 2 tuziny ciastek
250 g czekolady gorzkiej, z grubsza posiekanej
4 łyżki masła
2/3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
nie cała 1 / 2 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka aromatu migdałowego
100 g mlecznej czekolady
200 g mlecznej czekolady z orzechami laskowymi
Czekoladowe ciasteczka – outrageous chocolate cookies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.250 g gorzkiej czekolady rozpuszczam z masłem w mikrofali
(można też w kąpieli wodnej), mieszając od czasu do czasu. Odstawiam, lekko studzę.
W naczyniu mieszam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sól.
Mikserem ubijam jajka, brązowy cukier i aromat do otrzymania jasnej, puszystej piany. Wlewam roztopioną czekoladę, miksuję a na końcu mieszam mąkę. Po zmiksowaniu dodaję grubo posiekaną czekoladę
z orzechami i mieszam całość.
Natychmiast kładę na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po 1 czubatej łyżeczce ciasta na 1 ciastko. Robię spore przerwy między ciastkami, ponieważ rozpłyną się na boki.
Piekę 10 minut w temperaturze 180ºC.
Ciastka powinny być błyszczące i popękane na zewnątrz,
miękkie w środku.
Studzę.
Komentarze