Czereśnie w tym roku bardzo mi obrodziły. Postanowiła z nimi przeprowadzić kilka eksperymentów. Pyszna konfitura do przygotowania ciast ale również jako dodatek do pieczywa.
Składniki:
4 kg wydrylowanych czereśni
2 kg cukru
7 łyżek kakao rozpuszczalne
1 czekolada deserowa
sok z cytryny lub zaprawka Cytrynka, cynamon, goździki i papryka chilli mielone do smaku.
Konfitura z czereśni z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydrylowane czereśnie przesypać cukrem i gotować około 15 min z dodatkiem soku z cytryny do smaku. Zlać przez sito 3/4 wytworzonego soku, gotować jeszcze około 15 min ( ewentualnie doprawić sokiem z cytryny do smaku ), gorący rozlać do słoików, zakręcić i pozostawić do przestudzenia. Otrzymamy smaczny sok.
2.Pozostałe czereśnie doprawić do smaku przyprawami, wsypać kakao oraz połamaną czekoladę i całość gotować na wolnym ogniu około 15 min. Gorącą konfiturą napełniać słoiki, zakręcić i już nie gotować, pozostawić do przestudzenia. Można też konfiturę przestudzić ale wówczas słoiki należy pasteryzować około 10 min.
Komentarze