Czekoladowe jajko

0 (0 ocen)

Wydaje się trudne, ale to tylko pozory, a tak przygotowane jajko to piękna dekoracja świątecznego stołu.

Składniki:

  • 30 dag dobrej gorzkiej czekolady
    10 dag mlecznej czekolady
    2 łyżki masła
    dodatkowo:
    okrągłe ciasto

Czekoladowe jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowe jajko 1. Czekolady połamać, dodać do nich masło i rozpuścić nad parą. Silikonową formę do jajek tylko przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem i posmarować gruba warstwą czekolady, odstawić do lodówki do zastygnięcia, kiedy pierwsza warstwa zastygnie pokryć ją druga warstwą czekolady i ponownie odstawić do zastygnięcia.
  • czekoladowe jajko 2. Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie wyjąć skorupki z formy i ułożyć na desce, czekoladę ponownie rozpuścić z papieru do pieczenia zrobić małą tutkę
  • czekoladowe jajko 3. napełnić ja płynną czekoladą przy pomocy tutki rysować na połówkach jajek wzorki ( można dodatkowo ozdobić perełkami) po namalowaniu wzorków odstawić do dokładnego zastygnięcia.
  • czekoladowe jajko 4. Kiedy czekolada zastygnie połączyć obie części jajka i skleić płynną czekoladą ( jeszcze raz odstawić do zastygnięcia) Kiedy jajko dobrze się sklei należy ciastko posmarować czekoladą i ustawić jajko, przytrzymać lub delikatnie podeprzeć, aby się skleiło ( czekolada szybko zastyga więc trwa to chwilkę)

Komentarze

Podobne przepisy