Czekoladowe knedle z wiśniami

0 (0 ocen)

Knedle ziemniaczane z dodatkiem budyniu czekoladowego, z korzennym akcentem, nadziane wiśniami.

Składniki:

  • Knedle:
    650 g tłuczonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
    150 g mąki pszennej + do oprószenia dłoni
    2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    2 jajka
    1 łyżeczka cynamonu
    1/3 łyżeczki goździków mielonych
    szczypta soli

    Nadzienie:
    250 g wiśni bez pestek (u mnie z kompotu)

    Dodatkowo:
    masło
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski śląskie Knedle

Czekoladowe knedle z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe knedle z wiśniami 1. Składniki przeznaczone na knedle zagnieść. Dłonie oprószyć mąką, uformować z kawałka ciasta placuszek, na środek nałożyć kilka wiśni i zlepić, formując zgrabną kulkę. W taki sposób przygotować pozostałe knedle - do wyczerpania składników.
  • Czekoladowe knedle z wiśniami 2. W garnku zagotować wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli i oleju. Na wrzątek wrzucić knedle, przemieszać. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 5 - 7 min.
    Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 średniej wielkości knedli. Knedle można również podać ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Wiśnie mogą być również świeże lub mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować