Czekoladowe lizaki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Hit na blogach zagranicznych... Pomysł wart wypróbowania w każdym domu, bo radość jaką sprawiamy dzieciom i dorosłym takim prezentem jest bezcenna :-)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jaja: 2 sztuki
    - czekolada: 150 gramów
    - śmietana 30%: 150 gramów
    - cukier: 1.5 łyżki
    - rum: 4 łyżki
    POLEWA:
    - czekolada: 200 gramów
    DODATKOWO:
    - patyczki do lizaków: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe lizaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wlewamy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia składników, dolewamy śmietankę, miksujemy, dodajemy rum, ponownie miksujemy.
  • 2. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, więc tortownica musi być zabezpieczona przed przeciekaniem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do połowy wysokości tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy 40 minut. Po 25 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową, żeby górą się za bardzo nie spiekła i tak zostawiamy do końca pieczenia.
  • 3. W trakcie pieczenia ciasto mocno rośnie, a gdy stygnie równie mocno opada, taka jego uroda. Studzimy w tortownicy, a kiedy wystygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, ja piekę wieczorem, wstawiam do lodówki na całą noc, a następnego dnia jest gotowe do robienia z niego lizaków.
  • 4. Ciasto czekoladowe rozdrabniamy widelcem, a następnie formujemy z niego 10 kulek wielkości orzecha włoskiego, które układamy na talerzu i wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby stwardniały.
  • 5. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w mikrofalówce. Kulki czekoladowe wyjmujemy z lodówki, w każdą wbijamy ostrożnie patyczek do lizaka i obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, nadmiar delikatnie zdejmując dodatkowym patyczkiem. Tak przygotowanego lizaka wtykamy w kawałek styropianu lub gąbki do układania kwiatów i przygotowujemy pozostałe lizaki. Zanim czekolada zastygnie ozdabiamy nasze cuda wedle uznania. Ostawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 6. W taki sposób możemy też przygotować lizaki z użyciem dowolnego przepisu na trufle. Najważniejsze, by były na tyle zwarte, aby dało się w nie wcisnąć patyczek. A to jak ozdobimy nasze cuda zależy tylko od naszej wyobraźni :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować