Czekoladowe muffiny wg Nigelli Lawson

4.49 (144 ocen)

  • 40 min

Czekoladowe, klasyczne i szybkie muffinki wg. przepisu Nigelli Lawson. Jeśli lubicie mocno czekoladowe muffiny ten przepis jest dla Was idealny. Muffiny robiłam z tego przepisu już nie raz i nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (12-16 muffinek w zależności od wielkości foremek):
    1 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
    1 jajko
    3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta
    1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Czekoladowe muffiny wg nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki :mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej łączymy składniki mokre: jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Suche składniki przesiewamy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy 3/4 szklanki groszków czekoladowych (czekolady) i krótko mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek bez papilotek. Wierzch muffinek można posypać pozostałymi groszkami czekoladowymi. Muffinki pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować