Czekoladowe muffinki z gruszką

4.49 (169 ocen)

  • 10 min

Na co dzień studiuję, jednak kiedy jestem w domu, piekę muffiny dla rodziny. Najbardziej smakują mojej 82-letniej babci.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    • 125g mąki pszennej
    • 50g kakao
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 120g cukru
    • 5g cukru wanilinowego (1 łyżeczka)
    • ½ łyżeczki soli

    Składniki mokre:
    • 2 jaja
    • 150g gęstego jogurtu naturalnego (np. Bakoma gęsty)
    • 100g (pół szklanki) oleju

    Dodatkowo:
    • 1 gruszka pokrojona w kostkę
    • 4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Czekoladowe muffinki z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać jogurt i olej. Zawartość wlać do miski z suchymi składnikami i wszystko wymieszać, żeby się połączyło.
    Do wyłożonej papilotami formy na muffiny nakładać po łyżce ciasta, tak, by wykorzystać całość. Do każdej porcji włożyć po kilka kawałków gruszki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 22-25min.
    Gdy minie czas pieczenia, formę wyjąć z piekarnika. Na jeszcze ciepłe muffinki ścierać na małych oczkach czekoladę.

Porady

Aby ułatwić ścieranie czekolady można ją wcześniej włożyć do zamrażalnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować