Czekoladowe naleśniki ze skórką pomarańczową w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWAĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ W SYROPIE: ze sparzonej skórki z pomarańczy odkroić jej wewnętrzną białą warstwę i pokroić w cieniutkie długie paseczki. Włożyć je do rondelka, zasypać cukrem, dodać sok z pomarańczy i wodę i gotować (początkowo pod przykryciem, do momentu zagotowania) na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia syropu (1,5 do 2 godzin, w międzyczasie kilkakrotnie mieszając). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Po wyłączeniu ognia dodać alkohol, wymieszać.
2.* Tak przygotowaną skórkę przekładam do wyparzonych małych słoiczków, zakręcam i odwracam do góry dnem do momentu wystudzenia. Przechowuję ją w lodówce nawet do kilku miesięcy. Przed użyciem wystarczy ją podgrzać.
3.PRZYGOTOWAĆ CIASTO NALEŚNIKOWE: podgrzać mleko i rozpuścić w nim czekoladę, przestudzić. dodać wszystkie mokre składniki (jajka wcześniej roztrzepać), wymieszać, dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Ciasto odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (przed pierwszym smażeniem wystarczy rozetrzeć na patelni papierowym ręcznikiem kropelkę oleju) i odkładać przykrywając je talerzem, aby pozostały miękkie.
4.Naleśniki podawać złożone w kopertę z dodatkiem gorącej skórki pomarańczowej w syropie.
Komentarze