Czekoladowe oponki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Powoli małymi kroczkami zbliża się"Tłusty Czwartek" i pora wypróbować nowe przepisy :D, teraz wybór padł na oponki czekoladowe, które ozdobiłam pyszną błyszczącą polewą kakaową. Pomysł fajny i ciekawy, mąż już prawie je zjadł tak więc muszą być smaczne ;).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    50 dag białego sera zmielonego
    1/2 szklanki sypkiej czekolady do picia
    4 żółtka
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki wódki
    1/2 L oleju
    cukier puder
    Polewa
    100 g masła
    3 łyżki gorącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki płaskie kakao

Czekoladowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sypka czekoladę, ser mieszamy ze śmietaną, żółtkami oraz wódką. Mieszankę serową dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • 2. Wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy wykrawaczem kółka, w środku każdego wykrawamy dziurkę małym kieliszkiem. Skrawki zagniatamy i ponownie wałkujemy i wycinamy.
  • 3. Rozgrzewamy olej, oponki smażymy na niezbyt dużym ogniu by szybko się nie rumieniły i zdążyły usmażyć w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • 4. Polewa:
    Wodę i cukier gotujemy, gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz dodajemy drobno pokrojone masło mieszamy cały czas, aż masło całkowicie się rozpuści, dodajemy kakao mieszamy. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć maczamy oponki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy